Yoga ademhalingstechnieken – Binnen deze lessen staan verschillende ademhalingstechnieken centraal. Is het ademritme niet in orde, dan kunnen er vele fysieke en ook geestelijke klachten uit voortkomen. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld : is het ritme te hoog voor langere tijd, dan kunnen er vele klachten ontstaan. Klachten zoals nek-schouderklachten, hartkloppingen, concentratieproblemen, hoofdpijnen, slecht slapen of spijsverteringsproblemen. Maar ook depressiviteit, onrust, vermoeidheid, burn-out of een verminderde immuniteit.

Er is in menig onderzoek gekeken naar de oorzakelijke kant ervan. Dit kan zeer divers en van uiteenlopende aard zijn, zoals voeding, medicijnen, aanhoudende pijnen, verkeerde houding, chronische aandoening van de luchtwegen etc. De grootste oorzaak van het verkeerde ademritme wordt echter toegedicht aan stress-gerelateerde klachten oftewel aanhoudende geestelijke druk. Bijvoorbeeld door langdurige werkdruk. Of door bepaalde gedachten patronen, zoals een persoonlijk perfectionisme en daaraan nimmer kunnen voldoen. Ook ingrijpende situaties zoals het overlijden van een naaste. Dit geeft emoties, die o.a. invloed hebben op het centrale deel van onze hersenen. Ons lichaam reageert hierop door hormonen aan te maken. En dit geeft weer op zijn beurt allerlei verschillende fysieke reacties in ons lijf, zodat er een ‘fight-flight-freese’ reflex kan ontstaan. In principe is dat een gezonde natuurlijke reactie van ons lijf, mits we daarna weer kunnen ontspannen. Is dit niet het geval, dan blijft het lichaam hormonen produceren die het gevoel van spanning in ons lijf stimuleren. Men behoudt dan een oppervlakkigere en snellere adem.

De ervaring als therapeut en yogadocent leert mij dat het gemakkelijker is om in te grijpen op onze adem, dan gewoontepatronen te veranderen. Anders leren denken en daarnaar handelen vraagt inzicht en inzet. Dit schept ruimte voor de verandering. Als er meer rust ontstaat -of meer innerlijke kracht – kunnen we al vaak beter omgaan met druk en stress. Dit geeft meer ontspanning en kalmere, positieve gedachten. In feite zie je dit ook terug bij meditatie. Hier wordt vaak de aandacht gebracht naar de ademhaling om de geest neutraler te maken en daardoor meer tot rust te komen.

Enkele reviews ontvangen na de ademlessen, verzorgd op het sportcentrum van de Tilburgse universiteit:
– ‘Al een aantal jaren worstel ik met de bekende stress-gerelateerde nek-schouderklachten waarvoor ik al jaren af en aan loop bij een manueel therapeut. De lessen die ik bij deze cursus volg hebben in 2 maanden tijd meer en voor langere duur verlichting gegeven, ik slaap zelfs beter.’
– ‘De lessen ‘ademhalingsoefeningen’ ervaar ik als zeer prettig en merk dat ik in het dagelijks leven meer rust voel’

Het seizoen 2019-2020 start met een Yoga ademhalingstechnieken les op de donderdagavond van 19.30-20.30 uur. Er worden rustige asana’s -yogahoudingen- gedaan om de adem te bevrijden en meer ruimte te ervaren, waardoor we beter in ons eigen ritme komen. Meditatieve vormen komen ook aan bod en enkele pranayama’s -subtiele ademoefeningen uit de yoga- en natuurlijk andere ademoefeningen.

Yoga ademhalingstechnieken lessen ademhalingstechniek ademritme
Tilburg Yoga Centrum Oost West

Hatha YogaEnergietherapieBewegingstherapieMeditatie & Boeddhisme. Persoonlijke begeleiding en correcties, doordat er gewerkt wordt in groepen van maximaal 12. Prima parkeergelegenheid. We zitten dichtbij het centrum van Tilburg in de wijk Zorgvlied.